De blockchain hypotheek

Bitcoin-technologie transformeert financiële wereld

Bitcoin-technologie transformeert financiële wereld

Een nieuwe ontwikkeling kan de hypotheekmarkt op z’n kop zetten. We hebben het dan over de blockchain. Dit is het systeem dat ook de bitcoin mogelijk maakte en daarmee voor opschudding in de financiële wereld zorgde. Wat is er precies aan de hand?

Wat is een blockchain?

Een blockchain is een database die een gestaag groeiende lijst bijhoudt van data-items. Het gaat om een gedistribueerd systeem dat door niemand kan worden vervalst of gemanipuleerd, zelfs niet door de beheerder.  Binnen dit systeem worden op basis van consensus gegevens uitgewisseld en geverifieerd tussen knooppunten. Er is dus geen derde partij nodig om de betrouwbaarheid van een transactie te waarborgen.

Hypotheek verstrekken met een blockchain

Dit maakt het systeem niet alleen geschikt voor een digitale munt als bitcoin, ook de traditionele financiële sector kan profiteren van blockchaining.

Hypotheekverstrekkers bijvoorbeeld. Er is nu nog een hele serie stappen tussen aanvraag en afsluiting van een hypotheek, waardoor veel tijd verloren gaat. Met blockchains kan het allemaal veel sneller, met tevreden klanten als gevolg.

Hoe ziet dit er in de praktijk uit?

Een klant die een lening aanvraagt, kan de hypotheekverstrekker toestemming geven om de relevante data uit de blockchain te halen. Op die manier gaan procedures zoals een BKR-check bijna automatisch. Uiteindelijk wordt de lening naar een gecentraliseerd kasboek verplaatst. De voordelen mogen duidelijk zijn: meer transparantie, snellere service en minder kansen op fraude.

In deze whitepaper wordt dieper ingegaan op deze fascinerende ontwikkeling. Laat u inspireren door de mogelijkheden van de blockchain!

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Kennisportal brengt graag actuele kennis rondom Financieel Management bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Financieel Management :  Heeft jouw digitale factuurverwerking een reset nodig?

Eerst was er de papieren factuur, daarna de pdf-factuur en nu is die digitale e-factuur helemaal ingeburgerd. Het ging allemaal razendsnel en jouw software voor digitale factuurverwerking werd net zo snel aangepast om bij te benen. De keerzijde van de medaille is dat we nu vaak werken met software die erg complex en moeilijk te onderhouden is. Tijd voor iets nieuws?

Lees verder

Financieel Management :  Groeipijnen? Zo reken je ermee af!

Een bedrijf oprichten en groei realiseren, het is een uitdaging waar meerder ondernemers tegenaan lopen. Er zijn namelijk een aantal factoren die ondernemingen belemmeren in hun groei. Deze whitepaper zet 5 bekende factoren op een rij en laat zien hoe je met technologie deze belemmeringen weghaalt. Lees je mee?

Lees verder
 
 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.