Bouwstenen voor een goverened data lake

Met meer controle haal je meer uit data

Met meer controle haal je meer uit data

Elke organisaties is er tegenwoordig wel van doordrongen dat goed gebruik van data van levensbelang is. Daarom brengen ze alle gestructureerde en ongestructureerde data samen op één plek: het data lake. Daar krijgen collega’s toegang tot de data om deze te bewerken en te analyseren. De overtreffende trap van een data lake is een governed data lake. Bij dit data lake zijn processen veel beter gecontroleerd. Men valideert de data, regelt de toegang ertoe en voorkomt misbruik. Dit biedt de business een veiligheid, betrouwbaarheid en meer rendement uit data.

De Architectuur van een governed data lake

Maar hoe creëer je tot zo’n governed data lake? Er zijn 3 elementen die de architectuur van een governed data lake kenmerken:

  • Data lake repositories: platforms die gegevens opslaan en analyses uitvoeren, zo dicht mogelijk bij de data
  • Data lake services: deze lokaliseren data, geven toegang tot deze data, bereiden de data voor of verplaatsen ze naar andere repositories.
  • Informatiebeheer en controle: deze twee elementen zijn cruciaal bij het beheren en toezicht houden op alle data

Governance zorgt voor vertrouwen

Governance is een belangrijk onderdeel van jouw data-strategie. Het borgt de kwaliteit van jouw data. Dit is bijzonder belangrijk als je de data in een latere fase wil inzetten in bijvoorbeeld AI-projecten. Heb je geen vertrouwen in de data die de basis vormen van jouw AI-modellen? Dan zal je ook geen vertrouwen hebben in de resultaten die AI biedt.

Alle ins en outs op een rij

Wil je graag weten waar je rekening mee moet houden bij het inrichten van een governed data lake? Hoe zorg je dat je het toezicht op jouw data afstemt op de verschillende soorten gebruikers in de organisatie? Ga dan aan de slag met de praktische whitepaper Governed data lake for business insights en zorg voor meer vertrouwen in jouw data.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Kennisportal brengt graag actuele kennis rondom StategieInnovatieData ManagementTelecommunicatie bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Stategie :  Groeipijnen? Zo reken je ermee af!

Een bedrijf oprichten en groei realiseren, het is een uitdaging waar meerder ondernemers tegenaan lopen. Er zijn namelijk een aantal factoren die ondernemingen belemmeren in hun groei. Deze whitepaper zet 5 bekende factoren op een rij en laat zien hoe je met technologie deze belemmeringen weghaalt. Lees je mee?

Lees verder

Stategie :  Wat kunnen bedrijven leren van Eindhoven?

Een succesvol merk start met een stevig fundament. Van daaruit bouw je vervolgens verder aan een merkstrategie en merkpropositie. Deze whitepaper laat je zien hoe je dit concreet aanpakt en laat je zien hoe de stad Eindhoven zich in nog geen 10 jaar ontpopte van imagoloze stad tot schoolvoorbeeld van succesvolle rebranding. Start vandaag nog met jouw merkstrategie en download deze inspirerende whitepaper.

Lees verder

Innovatie :  Een moderne werkplek waar iedereen blij van wordt

Een moderne werkplek moet voldoen aan de eisen en wensen van zowel de business als de IT-afdeling. Dat klinkt voor velen als een onmogelijk opdracht, maar niet met de 6 stappen uit deze whitepaper! Op basis van best practices leer je hoe je een werkomgeving inricht waar iedereen blij van wordt.

Lees verder

Data Management :  Betere budgettering en planning zorgen voor meer groei

Planning en budgettering zijn een essentieel onderdeel bij het maken van datagedreven beslissingen. Voor veel bedrijven is dit echter een behoorlijke uitdaging. De informatie die de financiële afdeling nodig heeft zit vaak in losse spreadsheets of in verouderde systemen. Om inzicht te krijgen in alle informatie hebben we dus software nodig waar data uit verschillende systemen samenkomen voor analyse. Je leest er alles over in deze whitepaper.

Lees verder

Data Management :  AI-puzzel wordt gelegd

Wij krijgen steeds meer inzicht in de mogelijkheden van AI. De eerste successen zijn behaald en AI wint aan momentum. Een goed moment om de bevindingen van 305 experts uit diverse branches te verzamelen. Dit onderzoeksrapport zet best practices op een rij, toont aan dat ethiek hoog op de agenda staat en benadrukt de link tussen AI en analytics.

Lees verder

Telecommunicatie :  10 belangrijke intranet-trends voor de maakindustrie

Veel mensen kennen intranet van vroeger als een tool die niemand ooit gebruikte. Het nieuwe intranet is juist een plek waar collega’s met elkaar kunnen samenwerken en tools, kennis en nieuws met elkaar kunnen delen! Daarnaast haalt intranet meer rendement uit het productieproces én de supply chain. Hoe gaat u intranet inzetten? Deze whitepaper gaat dieper in op 10 intranet-trends in de maakindustrie.

Lees verder

Telecommunicatie :  Datavisualisatie: het wat, waarom en hoe?

Big data en Internet of Things. Dit zijn termen die de laatste jaren steeds vaker voorkomen binnen organisaties omdat data steeds belangrijker is geworden. De hoeveelheid data blijft ook alleen maar groeien en daardoor wordt het lastig om de relevante en bruikbare data eruit te filteren. Lees snel verder om erachter te komen hoe datavisualisatie hier in kan helpen.

Lees verder
 
 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.