Bereid je voor op het einde van LIBOR

Stappenplan voor verschillende scenario’s

Stappenplan voor verschillende scenario’s

De fraude met de LIBOR en EURIBOR dreunt nog na in de financiële wereld. Helaas was dit niet het enige bankschandaal dat het vertrouwen schond. Er was werk aan de winkel en daarom werd de Benchmark Regulation (BMR) in het leven geroepen. Deze BMR bevat eisen voor zowel beheerders, bijdragers als gebruikers van benchmarks. Dit verbetert vanaf januari 2018 de totstandkoming en het gebruik van deze financiële instrumenten.

Einde aan LIBOR?

De BMR moet de boordnodige transparantie en stabiliteit geven aan een sector die juist sterk leunt op vertrouwen. De centrale bank heeft te kennen gegeven vanaf 2022 LIBOR niet meer te gebruiken. Maar daarmee zijn ze verschillende LIBORs nog niet verdwenen, velen vertrouwen nog steeds op LIBOR. Welke alternatieven zijn er als dat eindigt en welke toekomstscenario’s zijn er?

Welke alternatieven zijn er voor LIBOR?

Zo kan het zijn dat LIBOR gewoon dominant blijft, wordt afgeschaft of dat banken alternatieven gaan gebruiken of ernaast gaan toepassen. Welke alternatieven zijn dat en wat zijn de gevolgen van deze 4 scenario’s? Is de EONIA dan een alternatief? Dat is de grote vraag. Deze Euro OverNight Index Average (het eendaags-renteniveau voor het eurogebied) is wellicht niet BMR-compliant in 2022.

Tijd voor actie

Welk scenario zich ook ontvouwt, de BMR zal een grote impact hebben. Niet alleen je operationele zaken ook de IT-infrastructuur, risicobeheer en producten zullen veranderen. Geef jezelf ademruimte en begin nu met het zetten van stappen. Hoe je dat doet, lees je in deze whitepaper.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Kennisportal brengt graag actuele kennis rondom Financiële Instellingen bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Financiële Instellingen :  Is de financiële sector klaar voor verandering?

Voor de traditionele spelers in de financiële dienstverlening zit er niets anders op dan ook gebruik te maken van cloudtechnologie. Doen ze dat niet, dan worden ze ingehaald door jonge start-ups die met hun cloud-only strategie in staat zijn snel en proactief te reageren op veranderingen in de markt. Maar hoe combineer je een traditioneel IT-landschap met moderne clouddiensten? Dat lees je in deze whitepaper.

Lees verder

Financiële Instellingen :  Groeipijnen? Zo reken je ermee af!

Een bedrijf oprichten en groei realiseren, het is een uitdaging waar meerder ondernemers tegenaan lopen. Er zijn namelijk een aantal factoren die ondernemingen belemmeren in hun groei. Deze whitepaper zet 5 bekende factoren op een rij en laat zien hoe je met technologie deze belemmeringen weghaalt. Lees je mee?

Lees verder
 
 

Regelmatig de meest interessante whitepapers, webcasts, events en praktijkcases in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.